Wednesday, December 21, 2011

Aja kulgemine..kõik on suhteline

Tänas postitust palun lugeda värske peaga...muidu võib asi segaseks jääda.
Aeg- selle mõõtühikuks SI -süsteemis on sekund..sealt edasi arendatakse tunnid, minutid jne. Aeg on meile kõigile tähtis osa..sellele järgi sätime enda päevaplaanid ja kõik muu..
Tegelikult sõna "aeg" on ju inimeste enda poolt kasutusele võetud mõiste..see on lihtsustatud sünonüüm rahvale laiemaks kasutamiseks. See on muutuste jada, miski ei seisa paigal, universum on pidevas liikumises..sellepärast ongi meil võimalik seda lihtsustada ja "aega" enda jaoks kasutusele võtta.
Kuid kas on olemas ainult üks ja muutumatu aeg??    Oleme kõik kogenud kuidas kassajärjekorras aeg lihtsalt venib..kallimaga koos olles tundub 1h üks silmapilk..Nii arvestades ja spekuleerides on tegelikult aega mitut tüüpi. See füüsiline aeg, mida mõõdame kellaga
emotsionaalne aeg, kuidas sa tunned seda hetkelist olukorda..kui kiiresti see sinu jaoks liigub..sõltuvalt siis sinu tegevusest ja iseloomust kuidas erinevaid situatsioone läbid.
               üks oleks veel..mentaalne aeg..see oleks siis see kuidas sa mäletad asju enda elule tagasi vaadates..kui pikk mingi sündmus sulle tundub ja meelde on jäänud. Mida arvame tulevikust tuginedes välisinformatsioonile ja enda eelnevatele kogemustele.
On ka kindlaks tehtud ju puhtalt füüsikaliselt, et erinevaid taustsüsteeme omavahel võrreldes liigub aeg nende jaoks erineva kiirusega. Einstein on öelnud: "Suur mass võib kõverdada nii aega kui ruumi ja et valguskiirusele lähedase kiirusega liikuvale objektile kulgeb aeg aeglasemalt". Ja liikudes nii liigub liikleja jaoks aeg aeglasemalt ja teoreetiliselt jõuab ta siis sinna samasse aega tagasi, kus paigalseisja on...
Jaa..selline asi jooksutab mõtte korralikult kokku:)...
"Vaba tahe"...kas see kehtib?...loomulikult kehtib!! Kuid sellel on oma "agad". Loomulikult on inimese enda valida kuidas ta enda elu elab..ükskõik milline see ka ei oleks..ALATI on valik!...Me saame küll valida, kuid iga valikuga kaasnevad erinevad situatsioonid ja omakorda erinevad valikud..
Kui liigume mingit rada..esinevad seal lombid..suured ja väiksed...mudamülkad..kus me võime ennast määrida või mutta kinni jääda. Meie enda otsustada on kas lähme otse läbi või teeme ringi ümber lombi. Kuid see ei garanteeri meile, et seal lombi kõrval veel pehmemat ja varisemisohtlikku pinnast ei ole..Olles juba teinud enda  teelõigu logistilise valiku..peame selle tagajärgedega ka tegemist tegema..enam ei saa kuivalt ega määrimata lombist tagasi välja astuda. Ja kui veel kummik peaks vett täis minema...Seejärel on jällegi inimese enda valik, kas peatuda ja vahetada välja määrdunud varustus või püüda edasi liikuda nende vett täis kummikutega ja mudaste riietega..
Selliseid olukordi on tohutult..mõnikord võib teie kinga sisse ka killustikutükk hüpata..ühesõnaga mida iganes..Kuid see elu on huvitav, strateegiad on meil kõigil erinevad..ükskõik kuidas me seda siis ei kujunda..Kui me ka kohtume kuskil ristmikul või teel...see ei tähenda, et meie distants on sama kaugel ja sarnane!  Me liigume kõik koos, kuid siiski elame endale!!

No comments:

Post a Comment